Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik wiśniowo-miętowy pod chmurką

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Letni chłodnik z wiśniami i chmurkami z białka. Z dodatkiem kaszy jaglanej i nutą mięty. Zupka jest pyszna i zapewniam że na jednej porcji się nie skończy.

Składniki:

Składniki:

wiśnie 200 gramów
woda 2 litry
zsiadłe mleko 500 mililitrów
mięta liście 6 gałązek
cytryna 1 łyżeczka
białko 1 sztuka
sól 1 szczypta
kasza jaglana 4 łyżki
kisiel wiśniowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik wiśniowo-miętowy pod chmurką

Do garnka wlewam wodę, dodaję wiśnie, sok z cytryny, gałązki mięty. i gotuję pięć minut. Zdejmuję z gazu, wykładam miętę, wsypuję rozmieszany kisiel w 1/2 szklance wody ziemnej i mieszam, zagotowuje. Odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego wywaru wlewam mleko zsiadłe. Białko ubijam na sztywno z odrobiną soli. W drugiem garnku zagotowuję dwie szklanki wody i łyżką nakładam do wrzącej wody pianę. Obgotowuje z każdej strony około minutę. Chłodnik podaję z pianą, miętą i kaszą jaglaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak