Chłodnik wiśniowo-miętowy pod chmurką

Chłodnik wiśniowo-miętowy pod chmurką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Letni chłodnik z wiśniami i chmurkami z białka. Z dodatkiem kaszy jaglanej i nutą mięty. Zupka jest pyszna i zapewniam że na jednej porcji się nie skończy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wiśnie

    200 gramów
  • woda

    2 litry
  • zsiadłe mleko

    500 mililitrów
  • mięta liście

    6 gałązek
  • cytryna

    1 łyżeczka
  • białko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • kasza jaglana

    4 łyżki
  • kisiel wiśniowy

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlewam wodę, dodaję wiśnie, sok z cytryny, gałązki mięty. i gotuję pięć minut. Zdejmuję z gazu, wykładam miętę, wsypuję rozmieszany kisiel w 1/2 szklance wody ziemnej i mieszam, zagotowuje. Odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego wywaru wlewam mleko zsiadłe. Białko ubijam na sztywno z odrobiną soli. W drugiem garnku zagotowuję dwie szklanki wody i łyżką nakładam do wrzącej wody pianę. Obgotowuje z każdej strony około minutę. Chłodnik podaję z pianą, miętą i kaszą jaglaną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat