Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo zapiekane z kopytkami

5.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
I znowu leń się wkradł. Tym razem zaproponujemy Wam danie, które poza krojeniem, nie wymaga stania i mieszania. Kochamy leczo, kilka razy do roku musimy zjeść. Czasami, jak za dużo zrobi się, to na gorąco do słoika, kładziemy pokrywką do spodu i jak wystygnie, to do lodówki.

Składniki:

Składniki:

kalafior 1 sztuka
papryka zielona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
pieczarki 250 gramów
cukinia 500 gramów
kiełbasa śląska 2 sztuki
pomidory malinowe 500 gramów
groszek mrożony 300 gramów
kopytka 500 gramów
passata pomidorowa 350 mililitrów
bulion warzywny 200 mililitrów
sól 2 szczypty
pieprz 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo zapiekane z kopytkami

Kalafior dzielimy na różyczki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cukinie kroimy na plasterki, lub dużą kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy groszek, kopytka, passatę i bulion. Całość zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak