Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pieczone

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Udka pieczone to najlepsza propozycja na smaczny obiad bez "zbędnych ceregieli".

Składniki:

Składniki na marynatę:

olej 7 łyżek
papryka mielona 1.5 łyżeczki
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
ząbki czosnku 3 sztuki
oregano 2 łyżeczki
Kucharek przyprawa do potraw 1.5 łyżeczki

Dodatkowo:

udka kurczaka 9 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pieczone

Marynata:

1

Wszystkie składniki na marynatę, w tym przeciśnięty czosnek połączyć za sobą. 

Krok 1 - Udka pieczone foto
2
Umyte i osuszone udka przełożyć np. do miski i zalać marynatą. Mięso na noc schować do lodówki.
Krok 2 - Udka pieczone foto
3

Następnie mięso ułożyć na dużej blasze, polać marynatą i włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni. Piec przez ok. 80 min od czasu do czasu polewając udka wytworzonym tłuszczem.

Krok 3 - Udka pieczone foto
4
Podawać z ulubionymi dodatkami ;)
Krok 4 - Udka pieczone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak