Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety rybne z miruny

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Można je przygotować praktycznie z każdej ryby, u mnie to miruna. Doskonała alternatywa dla "zwykłych" filetów w panierce. Pysznie smakują z ziemniakami, surówką z kiszonej kapusty lub z surówką colesław.

Składniki:

Składniki na kotlety:

filet z miruny 600 gramów
kajzerka 1 sztuka
szczypior 0.5 pęczka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
olej do smażenia 6 łyżek
mleko 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety rybne z miruny

Kajzerkę namoczyć w mleku. Szczypior umyć i posiekać. Rybę rozdrobnić za pomocą widelca, tak aby były kawałki, a nie miazga. Do ryby dodać odciśniętą kajzerkę, jajko, przyprawy i szczypior, dokładnie wymieszać. Formować okrągłe kotleciki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak