Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy tort serduszko

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kruchy torcik został przełożony śmietankowym kremem budyniowym i udekorowany różnymi słodkościami.

Składniki:

Ciasto:

żółtko jajek 1 sztuka
mąka tortowa 1 szklanka
margaryna 10 dag
cukier puder 1.4 szklanki

Składniki na lukier:

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka

Składniki na krem:

mleko 2 szklanki
budynie śmietnkowe 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
margaryna 25 dag

Porada

W składnikach: do lukru dodajemy różowy barwnik spożywczy do dekoracji użyć: różowe i białe beziki - makaroniki - bratki - truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy tort serduszko

1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
2. Przygotowujemy szablon. Drukujemy szablon serduszka.
3. Ciasto wałkujemy. Szablony przykładamy do ciasta i nożem je obrysowujemy na cieście. Wycinamy trzy serduszka. Dodatkowo wycinamy foremką małe serduszka, które posłużą do dekoracji.
4. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gotowe części odkładamy do ostygnięcia.
6. Białko ucieramy z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Dodajemy barwnik i jeszcze chwilkę ucieramy. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
7. Ciasteczka dekorujemy wedle uznania lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia lukru.
8. Przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową odkładamy do ostygnięcia.
9. Margarynę ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
10. Stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
11. Na sercach wyciskamy rozetki z kremu i przekładamy kolejno. Na wierzchu również wyciskamy rozetki.
12. Dekorujemy ciasteczkami, bezikami i różnymi dodatkami.
13. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak