Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z czarną porzeczką i cukrem trzcinowym

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tartaletki idealne na piknik.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka tortowa 1 szklanka
cukier puder 1.4 szklanki
margaryna 10 dag
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Dodatkowo:

czarna porzeczka 1.5 szklanki
cukier trzcinowy 1.4 szklanki
biała czekolada 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z czarną porzeczką i cukrem trzcinowym

1. Ciasto: Mąkę, cukier waniliowy i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Nadziewanie: Do każdej tartaletki nakładamy porcję porzeczek i posypujemy cukrem trzcinowym wedle uznania.
3. Pieczenie: Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do woreczka strunowego i na upieczonych tartaletkach rysujemy kratkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak