Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z czarną porzeczką i cukrem trzcinowym
1. Ciasto: Mąkę, cukier waniliowy i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Nadziewanie: Do każdej tartaletki nakładamy porcję porzeczek i posypujemy cukrem trzcinowym wedle uznania.
3. Pieczenie: Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przekładamy ją do woreczka strunowego i na upieczonych tartaletkach rysujemy kratkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!