Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada porzeczkowa Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dziś zapraszam Was na roladę biszkoptową z bitą śmietaną, mascarpone i czerwonymi porzeczkami. Sezon na porzeczki w pełni więc warto z nich korzystać. Jak nie lubicie porzeczek możecie dać inne owoce. Ale porzeczki fajnie przełamują słodkość śmietany i biszkoptu.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

jajko 6 sztuk
mąka pszenna typ 500 4 łyżki
mąka ziemniaczna 2 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
zielony barwnik 0.5 szczypty
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Składniki na masę:

śmietana kremowa 36% 0.5 litra
serek mascarpone 250 gramów
czerwona porzeczka 450 gramów
cukier 3 łyżki

Dodatkowo:

cukier puder 2 łyżki
czerwona porzeczka 10 gałązek
mięta liście 8 liści

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada porzeczkowa Zewy

Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i barwnikiem, dodawać po żółtku i ubijać. Dodać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na papierze, rozsmarować je i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Biszkopt piec 20 minut, a potem wyłożyć go na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i zawinąć biszkopt w roladę razem ze ściereczką. Biszkopt wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem i mascarpone, dodać obrane z szypułek porzeczki i delikatnie wymieszać. Rozprowadzić śmietanę na biszkopcie i zawinąć roladę (zwijać szerszy bok).
Gotową roladę odstawić do lodówki do ścięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować porzeczkami i miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak