Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z truskawkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

To zwykłe, proste kluski z ziemniaków, mąki i jajek tyle tylko, że nadziewane owocami. Podawane na różne sposoby: polane masłem i posypane cukrem, polane śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru, czy z masłem i bułką tartą jak kto lubi.

Składniki:

Potrzebne składniki:

ziemniaki ugotowane 500 gramów
mąka pszenna 300 gramów
mąka ziemniaczana 100 gramów
sól 1 szczypta
jajko 1 sztuka

Dodatkowo:

truskawki świeże 300 gramów
śmietana 18-procentowa 200 gramów
cukier 2 łyżki

Porada

Czas gotowania zależy również od wielkości knedli, czy są większe czy mniejsze. Śmietanę nie musimy słodzić cukrem. Możemy polać masłem i posypać cukrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z truskawkami

Truskawki oczyścić z szypułek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ziemniaki po obraniu i opłukaniu ugotować. Po ugotowaniu przecisnąć przez praskę i wystudzić. Do wystudzonych ziemniaków dodać jajko, szczyptę soli oraz mąkę, zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na porcje, spłaszczać dłońmi, do każdej spłaszczonej porcji wkładać truskawkę, a następnie dokładanie zlepiać formując kule. Kule wkładać partiami na gotującą osoloną wodę i gotować 5-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Po ugotowaniu knedle polać śmietaną wymieszaną z odrobiną cukru lub polane masłem i posypane cukrem jak kto woli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.07.2018 17:06
Bardo dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak