Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z ryżem w sosie

3.0
(15)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smaczne pulpeciki czy też kotleciki z mięsa mielonego i ryżu w sosie. Zamiast namaczać bułkę dodałam ryż.

Składniki:

Składniki:

mięso mielone 50 dag
cebula 1.5 sztuki
ryż ugotowany 1.5 szklanki
jajko 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
marchew 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
rosół 2 szklanki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej 4 łyżki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z ryżem w sosie

Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż (ja miałam trochę więcej jak 1/2 woreczka), drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy też łyżkę tartej bułki, 3-4 łyżki rosołu albo bulionu (co tam mamy pod ręką).

Wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy kotleciki obtaczamy w bułce i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy pulpety do rondla i podlewamy rosołem albo bulionem.

Dodajemy pokrojoną drobno marchew. Na tłuszczu po smażeniu lekko rumienimy albo szklimy pokrojoną cebulę i dodajemy do rondla.

Dusimy ok. 20 min. Sos doprawiamy do smaku (można zagęścić mąką).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak