Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Porzeczki idealnie smakują w tym cieście ucieranym w połączeniu z bitą śmietaną, kwaskowatość porzeczek łagodzi bita śmietana..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 0.7 szklanki
masło/margaryna 15 dag
mąka tortowa 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
porzeczki czerwone 50 dag
śmietana 30% 330 mililitrów
śmietan fix 1 opakowanie
cukier puder 3 łyżki
kakao do posypania 1 łyżka

Porada

Porzeczki obieram przy pomocy widelca, ogonek wkładam między zęby widelca i i ciągnę do góry, porzeczki spadają do miski.

Przepis i sposób przygotowania na: Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną

Etapy przygotowania:

1

Margarynę, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć z 4 minuty na największych obrotach, masa będzie o grudkowatej konsystencji, wsypać mąkę z proszkiem i krótko połączyć składniki na gęste ciasto.

Krok 1 - Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną foto
2

Do formy silikonowej 25x25 cm wyłożyć łyżką ciasto, wierzch wygładzić.

Krok 2 - Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną foto
3

Porzeczki rozsypać na cieście i delikatnie przycisnąć w ciasto, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45-50 minut, ciasto dobrze wystudzić.

Krok 3 - Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną foto
4

Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać puder cukier, śmietan fix i mikserem ubić na sztywno śmietanę.

Krok 4 - Porzeczkowy ucieraniec z bitą śmietaną foto
5

Ubitą śmietanę rozsmarować na wierzchu wystudzonego ciasta, ozdobić porzeczkami i posypać kakao, schować do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak