Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz indyczy z warzywami

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rewelacyjnie rozgrzewające danie z mnóstwem warzywa na bazie mięsa z udźca indyka. Nie jest gorszy od gulaszu wieprzowego, za to szybciej się go gotuje.

Składniki:

Składniki:

udziec z indyka 400 gramów
papryka czerwona 1 sztuka
pieczarki 300 gramów
cebula 1 sztuka
marchew 1 sztuka
sproszkowana papryka 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki 400 gramów
olej 3 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz indyczy z warzywami

Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na brązowo w garnku z grubym dnem (bez dodatku tłuszczu). Kiedy mięso jest już brązowe zalać je wodą, tak aby przykryła mięso. Pieczarki i marchew pokroić w plasterki. Cebulę posiekać a paprykę pokroić w kostkę. Kolejno obsmażać warzywa i grzyby (każde z osobna aby się zrumieniły a nie udusiły) i dodawać je do garnka z mięsem. Dusić przez 15 minut, a następnie dodać pomidory z puszki i odparowywać sos aż do miękkości warzyw i mięsa. Na łyżce oleju podsmażamy paprykę w proszku tak, aby zrobiła się brązowa i dodajemy ją do gulaszu. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Serwujemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak