Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie, czyli malinowe ptasie mleczko z 5 składników

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Malinowa pianka to pyszna i szybka propozycja, której nie oprze się żaden dorosły, ani niejedno dziecko. Jest lekka, puszysta i wprost rozpływa się w ustach. Mocno malinowa warstwa idealnie komponuje się z czekoladowym akcentem, jaki nadają jej kruche herbatniki.

Składniki:

Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm, pianka:

śmietanka 36% 300 mililitrów
galaretka malinowa 1 sztuka
maliny świeże 0.75 szklanki

Spód:

biszkopty okrągłe 24 sztuki

Wierzch:

herbatniki 14 sztuk

Porada

Należy użyć herbatników w polewie czekoladowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowa pianka z herbatnikami w czekoladzie, czyli malinowe ptasie mleczko z 5 składników

Przygotować piankę. Galaretkę należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody, pozostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć). Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę. Na końcu delikatnie wmieszać odrobinę rozdrobnione maliny.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać malinową masę. Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby pianka zrobiła się odrobinę sztywna. Po tym czasie na jej wierzchu równomiernie ułożyć herbatniki w polewie czekoladowej. Ciasto ponownie schłodzić (najlepiej przez całą noc), ale tym razem do całkowitego stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.07.2018 14:20
Znakomitość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak