Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta truskawkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszna tarta z sezonowymi owocami.

Składniki:

Składniki na ciasto:

cukier puder 0.5 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
jajko 1 sztuka
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
margaryna 12.5 dag
kakao 1 łyżka

Masa:

bita śmietana w proszku 1 opakowanie
mleko 100 mililitrów
truskawki 0.5 szklanki

Porada

Do dekoracji użyć: truskawki oraz czekoladę mleczną. Składniki są na dwie tarty o średnicy około 18 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta truskawkowa

1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
4. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia.
5. Następnie przygotowujemy masę. Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem aż do uzyskania puszystości. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy truskawki robiąc z nich mus. Gotowy mus wlewamy do bitej śmietany i jeszcze chwilkę ubijamy.
6. Gotową masą smarujemy tartę.
7. Truskawki układamy na tracie. Z czekolady robimy takie jakby wiórka, które następnie układamy na tarcie.
8. Gotowe! Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak