Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z płatkami ryżowymi Zewy

3.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dziś poleca się przepis na chleb pszenny na drożdżach z płatkami ryżowymi. Mega chrupiąca skórka i mięciutki środek. Jednym słowem to co lubię. Taki chleb można jeść z samym masłem. Świetnie się sprawdzi jakiś dżemik lub pomidor czy ogórek.

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna typ 500 400 gramów
mąka pszenna typ 750 250 gramów
płatki ryżowe 100 gramów
drożdże suche 8 gramów
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
woda letnia 1 szklanka
olej 1 łyżka

Porada

Mleko ma być letnie tak samo jak woda.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z płatkami ryżowymi Zewy

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość kilka razy złożyć na 3 i uformować bochenek. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, a piekarnik nastawić na 200 stopni.
Gdy się zagrzeje włożyć do naczynia wyrośnięty bochenek i zakryć pokrywką. Piec 30 minut a potem zdjąć pokrywkę i dalej piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak