Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowe naleśniki

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zaciekawiły mnie te naleśniki z proszkiem budyniowym. Postanowiłam przygotować swoją wersję. Naleśniki są niezwykle pachnące, chrupiące i pyszne. Dodam, że wychodzą bardzo cieniutki i nie chłoną tłuszczu. Polecam podać z ulubionymi dodatkami. U mnie z konfiturą morelową domowej roboty. Zapraszam.

Składniki:

Składniki na ciasto:

jajko 3 sztuki
cukier trzcinowy 2 łyżki
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka
mleko 400 mililitrów
woda gazowana 50 mililitrów
mąka tortowa 12 łyżek
proszek do pieczenia 1 szczypta
sól 1 szczypta

Dodatkowo:

olej do smażenia 2 łyżki

Porada

Z przepisu wyszło mi 14 naleśników o średnicy 20 cm. Mąki ma być 12 lekko kopiastych łyżek. Budynie bez cukru po 40 g każdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowe naleśniki

1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Budynie dodajemy w proszku. Ciasto wychodzi dość rzadkie i takie ma być. Następnie ciasto odstawiamy na około 30 minut żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron.

3. Podajemy ciepłe lub zimne z ulubionymi dodatkami. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2018 23:11
Na pewno są dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak