Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowa chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek

5.0
(28)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Kokosowa chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek.

Składniki:

Składniki:

mleko kokosowe 1.5 szklanki
nasiona chia 4 łyżeczki

Mus:

jabłko 1 sztuka
gruszka 1 sztuka
sok z cytryny 0.5 sztuki
cukier 3 łyżki
cynamon 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa chia z musem z karmelizowanych gruszek i jabłek

Nasiona chia moczymy w mleku kokosowym, aż napęcznieją  (najlepiej odstawić na noc).
Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem w cytryny, aby nie ciemniały.
W rondlu rozgrzewamy brązowy cukier, a kiedy zacznie karmelizować dodajemy gruszki z jabłkami oraz odrobinę cynamonu. Dusimy, aż owoce zrobią się miękkie. 2 łyżeczki skarmelizowanych owoców odkładamy, resztę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na mus. Mus układamy na dnie miseczek, nakładamy chia w mleku kokosowym. Na wierzchu podajemy odłożone skarmelizowane owoce w cząstkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak