Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z kurkami, kasztanami i kukurydzą w sosie śmietanowym Zewy

5.0
(19)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dziś coś co można podać z makaronem lub ryżem, czyli kurczak w sosie śmietanowym z kurkami, kasztanami i kukurydzą. Szybki obiad to coś co lubię, nie trzeba dużo czasu, a jak smakuje. Szkoda tylko, że była to ostatnia porcja kurek jaką wygrzebałam z zamrażarki. W tym roku kurek brak.

Składniki:

Składniki:

piersi z kurczaka 2 sztuki
kukurydza w puszce 0.5 puszki
kurki blanszowane 200 gramów
kasztany jadalne 0.5 puszki
szczypior 1 pęczek
śmietana 36% 500 mililitrów
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 0.25 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
masło klarowane 1 łyżka

Porada

Kasztany użyłam z puszki, przyprawy według uznania do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z kurkami, kasztanami i kukurydzą w sosie śmietanowym Zewy

Piersi z kurczaka pokroić na większe kawałki i wrzucić na patelnię lub szeroki rondel z roztopionym masłem. Podsmażyć. Dodać kurki i dalej smażyć. Następnie dodać do smaku sól, pieprz i paprykę oraz odsączoną kukurydzę i odsączone i pokrojone na ćwiartki kasztany.
Następnie wlać śmietanę i gotować aż sos zgęstniej (nie trwa to długo). Na koniec dodać posiekany szczypior (trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Podawać z makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak