Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIERNIKOWY CREME BRULEE z SOSEM POMARAŃCZOWYM

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Creme brulee w świątecznym smaku.

Składniki:

Składniki na krem:

jajko 2 sztuki
śmietana 30% 200 gramów
mleko 200 mililitrów
cukier trzcinowy 5 łyżek
żółtko jajek 1 sztuka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
cukier kryształ 50 gramów

Składniki na sos:

sok z pomarańczy 0.33 szklanki
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: PIERNIKOWY CREME BRULEE z SOSEM POMARAŃCZOWYM

Śmietanę, mleko oraz cukier kryształ i cukier waniliowy musimy zagotować, a następnie lekko przestudzić. Jajka oraz żółtko roztrzepujemy dodając przyprawę do piernika. Do masy jajecznej dodajemy ciepłą (ale nie gorącą) masę śmietankową.  Tak przygotowany krem przelewamy do kokilek ( ja użyłam 150 ml) i wstawiamy do formy lub naczynia żaroodpornego, które wypełniamy wodą do 2/3 wysokości kokilek. Formę z kokilkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 125 stopni na 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy, a następnie wstawiamy kokilki z kremem do lodówki na 3 godziny.

Krem przed podaniem posypujemy cukrem trzcinowym, który za pomocą palnika cukierniczego karmelizujemy.  Wierz każdego deseru ozdabiamy cząstką wyfiletowanej pomarańczy (bez skórki) oraz polewamy odrobiną sosu pomarańczowego.

Sos pomarańczowy: Sok z pomarańczy podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim masło. Mieszamy i studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak