Suropieki

Suropieki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kawałki mięsa w słodkawym sosie warzywno-owocowym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • łopatka wieprzowa

    600 gramów
  • mąka

    3 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • tłuszcz do smażenia

    1 sztuka
  • pieczarki

    1 gramów
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • selery

    1 sztuka
  • cebulka

    1 sztuka
  • śliwki suszone

    5 sztuk
  • piwo jasne

    0.25 szklanki
  • śmietana

    0.5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • sól do smaku

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso kroimy na dość cienkie kawałki, obsypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu.
Sos: Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. Marchew, pietruszkę, selera i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy dodając trochę tłuszczu. Następnie do warzyw dolewamy piwo i koncentrat rozprowadzony w śmietanie, a potem dodajemy pieczarki z cebulą oraz odsączone śliwki z rodzynkami i zioła. Do sosu wkładamy usmażone mięso i dusimy całość 20-30 minut mieszając od czasu do czasu (warzywa łatwo się przypalają). Mięso wyjmujemy z garnka, a sos przecieramy przez sito.  Mięso polewamy sosem i podajemy z grzankami z bułki posmarowanej masłem, podsmażonej na suchej patelni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat