Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki żurek

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sama nie wiem czy to żurek czy barszczyk. Babcia robiła podobny i mówiła że żurek i ja szukam tego babcinego smaku ale to jeszcze nie ten chociaż całkiem smaczny.

Składniki:

Składniki:

boczek wędzony 15 dag
kiełbasa 40 dag
sok z ogórków kiszonych 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
mąka 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
tłuszcz 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
jajko 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki żurek

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy dowolnie. Wędzony boczek (albo coś innego wędzonego) zalewamy wodą (ok 2 litry) i stawiamy do gotowania. Dodajemy liść laurowy, trochę solimy i gotujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy z czosnkiem (można przekroić na połowy albo drobno pokroić) i dodajemy do gotującego się boczku. Dodajemy wodę z kiszonych ogórków do smaku i robimy z mąki zagęszczenie (mieszamy mąkę z wodą) i dodajemy do zupy (można dodać śmietanę), dodajemy majeranek. Doprawiamy do smaku i chwilę gotujemy. Przygotowane jajka nakładamy na talerze i zalewamy zupą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak