Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z pieczarkami na wędzonych żeberkach

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Każdy z nas na pewno lubi żurek, który możemy przyrządzić na różne sposoby. Można go podać z tłuczonymi ziemniakami jak i pokrojone w kostkę tak zwany żur żonaty z dodatkiem pieczarek. Taki właśnie żurek dzisiaj podaję.

Składniki:

Składniki:

żeberka wędzone 600 gramów
kiełbasa śląska 2 sztuki
pieczarki 300 gramów
żurek 0.5 litra
cebula 1 sztuka
olej do smażenia 3 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
ziele angielskie 4 ząbki
liście laurowe 2 liście
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki

Dodatkowo:

ziemniaki ugotowane 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z pieczarkami na wędzonych żeberkach

Żeberka wędzone zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. Gotujemy około 20 minut, następnie dodajemy obraną, pokrojoną i zeszkloną na patelni cebulę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz przyprawy. Gotujemy około 40 minut, żeberka wyjmujemy, obieramy, kroimy i wkładamy ponownie do zupy. Pieczarki po oczyszczeniu, umyciu, kroimy i podsmażyć na oleju.
Podsmażone pieczarki dodajemy do zupy.  Zupę zalewamy żurem, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 10 minut. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę, a następnie gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do żurku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.06.2018 17:28
Dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak