Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser na Dzień Ojca

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Na Dzień Ojca postanowiłam zrobić jakiś deser z galaretki i owoców. Powiem, że deser wyszedł bardzo smaczny, tylko zdjęcia za bardzo mi nie wyszły ale sam deser był zaskoczeniem dla rodzinki.

Składniki:

Składniki:

galaretka 3 opakowania
woda gorąca 1.2 mililitrów
czerwona porzeczka 200 gramów
jagody 200 gramów
jeżyny 200 gramów

Masa jogurtowa:

jogurt grecki 600 gramów
cukier puder 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
woda gorąca 60 mililitrów

Dodatkowo:

mięta liście 10 liści

Przepis i sposób przygotowania na: Deser na Dzień Ojca

Galaretki krystaliczne przygotowujemy według opisu na opakowaniu, tylko zmniejszamy ilość wody na (1 galaretkę 400 ml wody). Owoce u mnie jagody, czerwona porzeczka oraz ostrężyny myjemy, oczyszczamy i osuszamy.

Masa jogurtowa: Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z rozpuszczoną w przegotowanej gorącej wodzie żelatyną.

Sposób wykonania: Do pojemnika wkładamy czerwoną porzeczkę, zalewamy lekko tężejącą galaretką tak aby owoce były przykryte. Wkładamy do lodówki do stężenia, nakładamy cienką warstwę masy jogurtowej ponownie wkładamy do stężenia. Układamy jagody, zalewamy znowu galaretką i wkładamy do stężenia, nakładamy masę jogurtową i wkładamy do stężenia.
Nakładamy ostatnią warstwę owoców ostrężyny, które zalewamy galaretką, wkładamy do lodówki. Po wyjęciu dekorujemy listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.06.2018 17:27
Smaczny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak