Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą

Pierogi z morelami, jogurtem naturalnym i białą czekoladą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pierogi z morelami to pyszna propozycja na podwieczorek, a dla wielbicieli obiadów na słodko to nawet i na obiad. Moje morele były dość w kwaśne, ale w połączeniu ze słodkimi dodatkami wyszło idealnie. Polecam.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • sól

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • morele

    40 dag
  • jogurt grecki

    20 dag
  • cukier puder

    2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • biała czekolada

    5 dag
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • mąka pszenna

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.

2. Morele płuczemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem pudrem.

3. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy morele i zlepiamy formując pierogi.

4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

5. Pierogi nakładamy na talerze, posypujemy cukrem trzcinowy, czekoladą i nakładamy po porcji jogurtu naturalnego. Podajemy, a ja smacznego życzę.

Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 sztuk pierogów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

27.06.2018 17:25
Na pewno sa dobre.

Babeczka35

03.07.2018 06:52
Polecam spróbować , bo są pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat