Pomidory nadziewane mięsem

Pomidory nadziewane mięsem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    10 sztuk
  • jajka

    2 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • posiekany koperek lub natka

    1 łyżka
  • sól, pieprz

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

    1 łyżka
  • wołowina gotowana

    25 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, ściąć nożem na 1/3 wysokości, wydrążyć łyżką miękisz i przetrzeć przez sitko. Mięso zmielić, oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z masłem. Mięso i żółtka razem wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę. Jeśli masa jest za sucha, dodać łyżkę mleka. Na końcu ubić pianę, wymieszać z masą. Podsmażyć w garnku drobno posiekaną cebulę, nie dopuszczając do zrumienienia. Ułożyć na tłuszczu pomidory nadziane masą, podlać przecierem i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przed podaniem posypać zieleniną.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

30.12.2011 10:56
pycha

Joanna108

08.04.2011 16:39
fajny pomysł

RenataZ-et

03.09.2010 10:58
Ojj, tak takie pomidorki są pycha i świetnie wyglądają

Margo1

31.08.2010 12:22
lubię a zwłaszcza że z wołowiną

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat