Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

5.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne pierogi z bobem. Pierwszy raz robiłam takie i na pewno nie ostatni. Połączenie bobu, boczku, koperku i cebuli jest genialne. Nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam takie pierogi. Będziecie zachwyceni. Smacznego życzę.

Składniki:

Farsz:

bób 50 dag
boczek wędzony 20 dag
cebula 1 sztuka
koperek świeży 2 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
masło 2 łyżki

Ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki
woda ciepła 1.5 szklanki
sól 0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

boczek wędzony 10 dag
cebula 1 sztuka
koperek świeży 2 gałązki
masło 2 łyżki
sól do smaku 1 szczypta

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Sól i pieprz do smaku. Koperek do farszu świeży i posiekany. Cebule średniej wielkości.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

Wykonanie pierogów:

1

Farsz: Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Miękki odcedzamy, lekko studzimy i jeszcze ciepły mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni, aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Następnie do zmielonego bobu dodajemy cebulę wraz z tłuszczem, boczek, koperek i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli okaże się, że farsz jest zbyt suchy można dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku.
Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
Formowanie: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

Krok 1 - Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką foto
2

Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Krok 2 - Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką foto
3

Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę i boczek: Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Pierogi podajemy polane cebulką i boczkiem. Dekorujemy koperkiem. Smacznego życzę.

Krok 3 - Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.06.2018 17:24
Dobre takie.
Babeczka35 03.07.2018 06:52
Dziękuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak