Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne pierogi z bobem. Pierwszy raz robiłam takie i na pewno nie ostatni. Połączenie bobu, boczku, koperku i cebuli jest genialne. Nie macie pomysłu na obiad to polecam Wam takie pierogi. Będziecie zachwyceni. Smacznego życzę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz:

  • bób

    50 dag
  • boczek wędzony

    20 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • koperek świeży

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • masło

    2 łyżki

Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • woda ciepła

    1.5 szklanki
  • sól

    0.5 łyżeczki

Dodatkowo:

  • boczek wędzony

    10 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • koperek świeży

    2 gałązki
  • masło

    2 łyżki
  • sól do smaku

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wykonanie pierogów:

Krok 1 - Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

Farsz: Bób płuczemy i gotujemy do miękkości. Miękki odcedzamy, lekko studzimy i jeszcze ciepły mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni, aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Następnie do zmielonego bobu dodajemy cebulę wraz z tłuszczem, boczek, koperek i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli okaże się, że farsz jest zbyt suchy można dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku.
Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
Formowanie: Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.

Krok 2 - Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Krok 3 - Pierogi z bobem, boczkiem, koperkiem i cebulką

Podanie: Wcześniej przygotowujemy cebulę i boczek: Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż będzie chrupiący i trochę wytopi się z niego tłuszcz. Pierogi podajemy polane cebulką i boczkiem. Dekorujemy koperkiem. Smacznego życzę.

Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 40 pierogów. Sól i pieprz do smaku. Koperek do farszu świeży i posiekany. Cebule średniej wielkości.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

27.06.2018 17:24
Dobre takie.

Babeczka35

03.07.2018 06:52
Dziękuję.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat