Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka orzechowo-kokosowa na waflu

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kostka orzechowo-kokosowa na waflu.

Składniki:

Blaty orzechowe:

jajko 5 sztuk
cukier 150 gramów
mąka 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka
orzechy włoskie siekane 150 gramów
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
wafle tortowe 2 sztuki

Krem:

mleko 0.5 litr
cukier 0.5 szklanki
kajzerka 1 sztuka
wiórki kokosowe 100 gramów
masło 200 gramów

Wierzch:

wafel tortowy 1 sztuka
czekolada biała 100 gramów
śmietanka 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka orzechowo-kokosowa na waflu

Blaty orzechowe: Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy delikatnie dodajemy mąkę, bułkę tartą i proszek. Masę dzielimy na dwie części. Jedną część masy przelewamy do formy wyłożonej 1 waflem. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Tak samo pieczemy drugi blat z drugiego wafla i pozostałej części masy.
Krem: Bułkę kajzerkę (może być czerstwa) moczymy w połowie mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, dodajemy wiórki i gotujemy kilka minut. Do mleka z wiórkami dodajemy bułkę. Całość gotujemy chwilę, a następnie całość miksujemy blenderem. Masę studzimy. Ostudzoną masę łączymy z masłem w temperaturze pokojowej. Dzielimy ją na dwie części.
Wierzch: Czekoladę rozpuszczamy w lekko podgrzanej śmietanie

Złożenie: Blat z wafla i orzechów smarujemy połową masy kokosowej, przykrywamy drugim blatem, na który wykładamy pozostałą część masy kokosowej. Przykrywamy waflem, który polewamy polewą z białej czekolady.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak