Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z grzybami leśnymi

5.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekanka z makaronem lasagne i grzybami leśnymi to idealna alternatywa dla wegetarian i miłośników grzybów! Jest idealnym pomysłem na jesienny obiad lub kolację dla całej rodziny.

Składniki:

Składniki:

makaron lasagne 1 opakowanie
grzyby leśne 250 gramów
parmezan 50 gramów
mozzarella 100 gramów
cebula 1 sztuka
marchewka ugotowana 1 sztuka
bulion warzywny 400 mililitrów
śmietana 300 mililitrów
jajko 1 sztuka
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
natka pietruszki 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z grzybami leśnymi

Lasagne to charakterystyczny włoski makaron w kształcie dużych prostokątów. Najczęściej wykorzystywany jest do zrobienia zapiekanki, która najczęściej podawana jest z sosem bolognese. Jednak ten przepis to wariant dla miłośników grzybów! Zapiekane razem z marchewką, mozarellą i parmezanem stanowią idealny pomysł na obiad lub sycącą kolację.

Przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj!

1. Grzyby oczyść, pokrój i obgotuj przez 15-20 minut. Po tym czasie odcedź.

2. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni, dodaj grzyby i chwilę smaż razem. Grzyby zmieszaj ze startą ugotowaną marchewką (opcjonalnie), a następnie ostudź.

3. Gotowy bulion wymieszaj ze śmietaną i gotuj, aż zacznie lekko gęstnieć. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ostudź. Do przestudzonej mieszanki dodaj roztrzepane jajko, odrobinę soli i pieprzu.

4. Płaty makaronu lasagne obgotuj przez 2-3 minuty. Ułóż pierwszą warstwę makaronu w formie wysmarowanej masłem, polej częścią mieszanki bulionowej, posyp warstwą grzybów oraz mozzarelli, przykrywamy kolejną warstwą obgotowanego makaronu, czynności powtarzaj do wykorzystania wszystkich składników.

5. Wierzch posyp parmezanem. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut.

Wierzch gotowej zapiekanki możesz posypać świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danielek 23.08.2018 06:26
Ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak