Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z czerwonymi porzeczkami

5.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszna rolada z czerwonymi porzeczkami. Do wykonania w kilka minut plus pieczenie. Kwaśne owoce zatopione w słodkim cieście. Bardzo polecam.

Składniki:

Ciasto:

jajko 3 sztuki
cukier trzcinowy 3 łyżki
woda zimna 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 sztuka

Dodatkowo:

czerwona porzeczka 1 szklanka
cukier puder 2 łyżki

Porada

Proszku do pieczenia takie pół małej łyżeczki. Owoce świeże prosto z krzaczka.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z czerwonymi porzeczkami

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier trzcinowy i waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Posypujemy oczyszczonymi, umytymi i dokładnie osuszonymi porzeczkami.

2. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę. Studzimy.

3. Oprószamy cukrem pudrem, kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.06.2018 21:00
Pyszne ciasto.
Babeczka35 23.06.2018 07:52
Dziękuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak