Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremówki ze świeżymi truskawkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Polecam bardzo szybkie, niedrogie, proste w przygotowaniu ciasto pod nazwą kremówki wzbogaciłam o świeże truskawki. Ciasto bardzo smaczne i szybko znikło z talerza. Przepis wzięłam ze starego zeszytu mojej babci.

Składniki:

Składniki:

mleko 3,2% 650 mililitrów
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 1 sztuka
masło/margaryna 1 sztuka
krakersy 1 opakowanie

Dodatkowo;

truskawki świeże 300 gramów
cukier puder do posypania 50 gramów

Porada

Czas przygotowania około 60 minut,a czas chłodzenia w lodówce około 3 godzin. Krakersy paczka wielkości 180 g.

Przepis i sposób przygotowania na: Kremówki ze świeżymi truskawkami

Mleko przelewamy do garnka i zagotowujemy. Po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
Do chłodnego mleka dodajemy mąkę, cukier, jajko oraz miękkie masło lub margarynę.
Wszystko miksujemy na gładką masę. Masę wstawiamy na małym ogniu i gotujemy cały czas mieszając aż masa będzie jednolita i stanie się gęsta (musi mieć konsystencję gęstego budyniu). Masę studzimy. Blaszkę wielkości 23/30 cm wykładamy krakersami. nakładamy wystudzoną masę, rozsmarowujemy masę po całej powierzchni. Do masy wkładamy oczyszczone ze szypułek, umyte i osuszone truskawki (duże kroimy na połówki), ponownie masę rozsmarowujemy tak aby pozakrywać truskawki. Nakładamy ponownie krakersy, górę krakersów posypujemy cukrem pudrem.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.06.2018 20:59
Pyszne ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak