Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafiorowa z cukinią Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Lubicie kalafiorową? A lubicie cukinię? To ta zupa przypadnie Wam do gustu. Zupa z młodych warzyw, ale można ugotować ją jak już sezon na młode się skończy. Bo taka zupa zawsze smakuje.

Składniki:

Składniki:

kości schabowe 50 cm
kalafior 1 sztuka
marchew 5 sztuk
seler korzeniowy 0.25 sztuki
cukinia 1 sztuka
korzeń pietruszki 1 sztuka
ziemniak 10 sztuk
natka pietruszki 0.5 pęczka
śmietana 18-procentowa 1 szklanka
Pieprz czarny Prymat w młynku 0.5 łyżeczki
sól 1 łyżka
woda 2 litry

Porada

Śmietana ma być słodka, warzywa użyłam młode, woda i przyprawy ilość według uznania.

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafiorowa z cukinią Zewy

Kość umyć i przeciąć na mniejsze kawałki (tak aby zmieściły się w garnku). Zagotować, zdjąć burzyny, posolić i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę: seler, pietruszkę i marchew oraz ziemniaki. Gotować kilka minut i dodać podzielony na różyczki kalafior, po kilku minutach dodać pokrojoną cukinię. Dodać pieprz do smaku i gotować 5 minut.
Śmietanę wlać do naczynia i zahartować ją zupą a potem wlać tę mieszankę do zupy.
Z kości obrać mięso i wrzucić je do zupy. Wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać zupę. Podawać samą lub jak ktoś woli z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak