Kiszone jabłka

Kiszone jabłka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    40 dkg
  • sól

    3 łyżki
  • woda

    10 l
  • jabłka

    5 średniej wielkości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Niewielkie jabłka, najlepiej antonówki, starannie umyć. Usunąć ogonki, układać warstwami w wyparzonej beczułce lub glinianym garnku. Przekładać liśćmi wiśni i czarnych porzeczek. Zalać roztworem w proporcji: 10 litrów wody, 40 dkg cukru i 3 płaskie łyżki soli. Przykryć drewnianym krążkiem lub talerzem, obciążyć kamieniem i zostawić na 3 dni w temp. pokojowej. Po upływie 3 dni wynieść naczynie do chłodnej piwnicy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

12.08.2011 21:22
ciekawe jaki mają smak takie ukiszone jabłka

Iwona51

21.06.2011 22:49
fajne

RenataZ-et

07.10.2010 15:45
Takich cudów jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawy przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat