Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszone jabłka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 40 dkg
sól 3 łyżki
woda 10 l
jabłka 5 średniej wielkości

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszone jabłka

Niewielkie jabłka, najlepiej antonówki, starannie umyć. Usunąć ogonki, układać warstwami w wyparzonej beczułce lub glinianym garnku. Przekładać liśćmi wiśni i czarnych porzeczek. Zalać roztworem w proporcji: 10 litrów wody, 40 dkg cukru i 3 płaskie łyżki soli. Przykryć drewnianym krążkiem lub talerzem, obciążyć kamieniem i zostawić na 3 dni w temp. pokojowej. Po upływie 3 dni wynieść naczynie do chłodnej piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 12.08.2011 21:22
ciekawe jaki mają smak takie ukiszone jabłka
Iwona51
Iwona51 21.06.2011 22:49
fajne
RenataZ-et 07.10.2010 15:45
Takich cudów jeszcze nie jadłam, bardzo ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak