Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno owsiany Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dziś mam dla Was kolejny przepis na chleb. Uwielbiam takie chleby, które mają mega chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Od jakiegoś czasu piekę chleby w naczyniu żaroodpornym i chyba to, że piecze się chleby najpierw pod przykryciem jest sekretem tej pięknie popękanej skóry.

Składniki:

Składniki:

mąka owsiana 250 gramów
mąka pszenna typ 500 250 gramów
mąka pszenna typ 750 250 gramów
woda ciepła 2 szklanki
drożdże suche 8 gramów
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno owsiany Zewy

Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i wymieszać. Potem wsypać mąki, cukier i sól oraz wlać olej i wyrobić ciasto. Zakryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto składać na 3 kilka razy i uformować bochenek. Oprószyć go mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika a piekarnik nastawić na 200 stopni. Gdy piekarnik się zagrzeje szybko, ale uważając włożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak