Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto kokosowe z bananem, truskawkami i kruszonką

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto jest niesamowicie pyszne, kusi zapachem, a dodatkowo jest proste w przygotowaniu. Idealnie smakuje jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika oraz po całkowitym ostygnięciu.

Składniki:

Forma o wymiarach około 22 x 26 cm, kruche ciasto:

mąka pszenna 300 gramów
wiórki kokosowe 100 gramów
cukier puder 150 gramów
masło zimne 200 gramów
jajko 2 sztuki
cukier wanilinowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
banan 2 sztuki
truskawki 400 gramów

Dodatkowo:

cukier puder do posypania 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto kokosowe z bananem, truskawkami i kruszonką

Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i podzielić na 2 części - 2/3 oraz 1/3.
Mniejszy kawałek owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika, a większym wyłożyć dno blaszki uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i całość schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto w formie wstawić do rozgrzanego piekarnika, podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić. Następnie spód równomiernie posypać wiórkami i umieścić na nim plasterki banana oraz połówki truskawek obtoczonych w mące ziemniaczanej - przekrojoną stroną do góry. Na wierzch zetrzeć lub pokruszyć pozostałe ciasto z zamrażarki.
Całość ponownie umieścić w piekarniku i piec około 30 minut. Ostudzone ciasto obficie posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.06.2018 20:51
Dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak