Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z podsmażoną cebulką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kotlety mielone z podsmażoną cebulą to najprostsze domowe kotlety mielone, które można zrobić na wiele sposobów, zazwyczaj robię je z cebulą surową drobno pokrojoną. Jak by je nie przygotować smakują bardzo dobrze i są bardzo smaczne.

Składniki:

SKŁADNIKI:

mięso mielone 500 gramów
cebule 2 sztuki
jajko 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
bułka namoczona w mleku 1 sztuka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
przyprawa w płynie 1 szczypta

Dodatkowo:

Bułka tarta klasyczna Prymat 300 gramów
olej do smażenia 0.5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z podsmażoną cebulką

Cebule po obraniu pokroić w drobną kostkę.  Następnie podsmażyć do zeszklenia na łyżce masła klarownego. Do wyższej miski włożyć mięso mielone i kilka razy przemieszać dodać jajko, namoczoną w mleku lecz odciśniętą bułkę oraz przyprawy, ponownie wymieszać.
Masa musi być zwięzła i kleista. Dodać podsmażoną wystudzoną cebulę i znowu wymieszać.
Gdyby masa była zbyt luźna można dodać bułki tartej. Z masy formować kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na rumiano.
Podawać z ziemniakami z dodatkiem ulubionej surówki czy buraczków itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.06.2018 20:43
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak