Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Do tego dania wykorzystałam rabarbar, na który obecnie jest sezon. Wyszło na prawdę smacznie! Grillowana polędwiczka idealnie komponuje się z delikatną, słodko-winną nutą rabarbarową. Gorąco Was zachęcam do spróbowania tego dania!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczki wieprzowe

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    3 szczypty
  • sól

    4 szczypty

Sos rabarbarowy:

  • rabarbar

    300 gramów
  • cebula cukrowa

    2 sztuki
  • wino czerwone wytrawne

    100 mililitrów
  • woda

    50 mililitrów
  • miód płynny

    3 łyżki
  • cynamon

    1 szczypta
  • papryka ostra mielona

    0.5 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

    3 szczypty
  • sól

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos rabarbarowy:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy wino czerwone i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę oraz miód. Gotujemy przez 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodajemy wodę, cynamon, paprykę, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko razem do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Trwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania, jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Powinniśmy osiągnąć delikatnie słodki smak, przełamany lekko kwaskowym smakiem rabarbaru.

Polędwiczki:

Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku przyprawami. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde. Polędwiczki układamy na porcji sosu rabarbarowego. Podajemy z młodymi ziemniakami.
*użyłam tylko czerwonej części rabarbaru ** do sosu użyłam miód

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat