Przepis i sposób przygotowania na: Lody czekoladowe
Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietanę 30% oraz cukier. Wymieszać, postawić na ogień i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia.
Żółtka ubić na puszystą masę do białości, wlać do mleka, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy (uważając aby nie doprowadzić do zagotowania).
Następnie zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać kawałki czekolady oraz masło orzechowe, mieszając aż czekolada się rozpuści. Masę wystudzić a następnie przełożyć do pojemnika z przykrywką. Pojemnik zamknąć i włożyć do zamrożenia. Po 2 godzinach wyjąć ponownie, zmiksować i znowu włożyć do zamrożenia. Czynność powtórzyć jeszcze raz po 1 godzinie ponownie włożyć do zamrożenia i gotowe. Lody podawać z bitą śmietaną.