Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody czekoladowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smaczne, proste w wykonaniu lody czekoladowe, które jak sama nazwa mówi wszyscy lubimy. Lody robi się szybko, prosto i nieskomplikowanie. W sam raz do popołudniowej kawki w upalny dzień.

Składniki:

mleko 3,2% 300 mililitrów
śmietana 30% 300 mililitrów
cukier 100 gramów
żółtko jajek 4 sztuki
czekolada mleczna 50 gramów
czekolada deserowa 100 gramów
masło orzechowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lody czekoladowe

Do garnka z grubym dnem wlać mleko, śmietanę 30% oraz cukier. Wymieszać, postawić na ogień i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia.
Żółtka ubić na puszystą masę do białości, wlać do mleka, wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy (uważając aby nie doprowadzić do zagotowania).
Następnie zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać kawałki czekolady oraz masło orzechowe, mieszając aż czekolada się rozpuści. Masę wystudzić a następnie przełożyć do pojemnika z przykrywką. Pojemnik zamknąć i włożyć do zamrożenia. Po 2 godzinach wyjąć ponownie, zmiksować i znowu włożyć do zamrożenia. Czynność powtórzyć jeszcze raz po 1 godzinie ponownie włożyć do zamrożenia i gotowe. Lody podawać z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.06.2018 22:30
Bardzo dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak