Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Torcik naprawdę wprost rozpływa się w ustach i znika ekspresowo. Polecam!

Składniki:

Tortownica o średnicy 22-24 cm, krem:

budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 75 gramów
mleko 300 mililitrów
masło 82% 100 gramów
serek mascarpone 250 gramów

Dodatkowo:

biszkopty okrągłe 150 gramów
dżem porzeczkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki

Przygotować krem:
Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem. Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości. Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.

Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, które należy posmarować połową słoika dżemu porzeczkowego. Na ciastka z dżemem wyłożyć połowę kremu, a następnie ponownie warstwę ciastek, dżem i pozostały krem. Ciasto nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, ale ja zawsze wolę, aby było porządnie schłodzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.06.2018 22:32
Dobry taki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak