Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w galarecie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane szparagi 1 kg
jajko 2 sztuki
gorący wywar ze szparagów 3/4 litra
rosół 1 szklanka
sok z 1/2 cytryny
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek
majonez
wino białe wytrawne 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w galarecie

Do gorącego wywaru ze szparagów wlać kieliszek białego wina oraz rosół. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny i odrobinę soli. Odlać szklankę wywaru, rozmieszać w niej żelatynę, podgrzać, mieszając raz zagotować i dodać do pozostałego wywaru. Ugotowane szparagi ostudzić, pokroić w kawałeczki długości 2-3 cm. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Do szklanej salaterki wlać lekko przestudzony wywar, postawić w chłodnym miejscu, żeby galareta stężała. Na galarecie ułożyć połowę szparagów i połowę plasterków jajek, zalać wywarem, ostudzić, położyć na galarecie drugą połowę szparagów i resztę jajek, ponownie zalać wywarem - i na parę godzin postawić w chłodnym miejscu. Przed podaniem przyozdobić majonezem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 21.09.2011 23:29
uwielbiam szparagi, pycha :)
Iwona51
Iwona51 21.04.2011 17:03
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak