Szparagi w galarecie

Szparagi w galarecie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane szparagi

    1 kg
  • jajka

    2 sztuki
  • gorący wywar ze szparagów

    3/4 litra
  • rosół

    1 szklanka
  • sok z 1/2 cytryny

  • żelatyna

    8 łyżeczek
  • majonez

  • wino białe wytrawne

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do gorącego wywaru ze szparagów wlać kieliszek białego wina oraz rosół. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny i odrobinę soli. Odlać szklankę wywaru, rozmieszać w niej żelatynę, podgrzać, mieszając raz zagotować i dodać do pozostałego wywaru. Ugotowane szparagi ostudzić, pokroić w kawałeczki długości 2-3 cm. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Do szklanej salaterki wlać lekko przestudzony wywar, postawić w chłodnym miejscu, żeby galareta stężała. Na galarecie ułożyć połowę szparagów i połowę plasterków jajek, zalać wywarem, ostudzić, położyć na galarecie drugą połowę szparagów i resztę jajek, ponownie zalać wywarem - i na parę godzin postawić w chłodnym miejscu. Przed podaniem przyozdobić majonezem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edyta31

21.09.2011 23:29
uwielbiam szparagi, pycha :)

Iwona51

21.04.2011 17:03
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat