Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami Zewy

5.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Chcąc odpocząć od piekarnika zrobiłam sernik na zimno. Miał być z truskawkami ale sprzedający nie mieli za ciekawych więc wyjęłam puszkę brzoskwiń. Taki serniczek też super smakuje.

Składniki:

Składniki główne:

jogurt grecki 400 gramów
śmietana 12% 400 gramów
śmietana 18-procentowa 200 gramów
twaróg półtłusty 500 gramów
sok z cytryny 0.3 szklanki
galaretka cytrynowa 3 opakowania

Dodatkowo:

biszkopty okrągłe 1 opakowanie
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Porada

Śmietany mają być kwaśne a galaretki dwie zwykłe cytrynowe a jedna krystaliczna o smaku cytrynowym. Można użyć samych zwykłych lub krystalicznych.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy sernik na zimno z brzoskwiniami Zewy

Dno tortownicy o średnicy 26 cm (u mnie szklany spód i silikonowa obręcz) wyłożyć biszkoptami. Na biszkoptach ułożyć połówki brzoskwiń (u mnie wyszła połówka brzoskwini na co drugim biszkopcie). Galaretki rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i wystudzić.
Twaróg oraz jogurt i śmietany oraz sok z cytryny dokładnie zmiksować mikserem i potem ciągle mieszając wlewać zimną galaretkę. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, a gdy to nastąpi wylać ją delikatnie na brzoskwinie i biszkopty. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia sernika. Przed podaniem udekorować świeżą miętą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 11.06.2018 18:20
Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szk gorącej wody

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak