Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany filet z marynaty cytrynowej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Dzisiaj polecam filet grillowany z marynaty cytrynowej. Tak przygotowane grillowane mięso jest kruche o delikatnym smaku. Takie grillowane mięso kurczaka jadłam u znajomych i bardzo mi zasmakowało. Postanowiłam przygotować je dla mnie i mojego męża.

Składniki:

Składniki potrzebne do grillowania

filety z kurczaka 1 filet
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sok z cytryny 0.5 sztuki

Marynata:

olej 3 łyżki
miód 1 łyżeczka
ząbki czosnku 2 ząbki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
skórka cytrynowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany filet z marynaty cytrynowej

Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć, przekroić na dwie części. Każdą lekko rozbić, a następnie natrzeć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Przygotowanie marynaty:
Skórkę z dobrze umytej cytryny zetrzeć na drobnej tarce dodać miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, zioła prowansalskie i olej, wymieszać. Tak przygotowaną marynatą nasmarować filety i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Filety ułożyć na tacce a następnie położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować 10-15 minut z każdej strony, co jakiś czas obracając. Podawać z sosem tzatziki.

Mięsko bardzo dobre i kruche.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.06.2018 19:55
Dobre mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak