Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowy biszkopt z truskawkami i śmietaną

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Użyłam gotowy blat biszkoptowy, za gorąco dzisiaj było na pieczenie, do biszkoptu - truskawki w galaretce, bita śmietana i jest pyszny deser..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

biszkopt jasny 1 opakowanie
dżem morelowy 25 dag
herbata 0.5 szklanki
truskawki 70 dag
galaretka truskawkowa 2 opakowania
śmietana 30% 25 dag
cukier puder 1 łyżka
fix do śmietany 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowy biszkopt z truskawkami i śmietaną

Gotowy pojedynczy blat biszkoptowy nasączyć np. herbatą z cytryną, wierzch posmarować dżemem niskosłodzonym morelowym.

Galaretki truskawkowe rozmieszać w 800 ml gorącej wody i wystudzić.

Truskawki opłukać, obrać, pokroić na talarki, zalać galaretką truskawkową i włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.

Tężejącą galaretkę - połowę - wyłożyć na biszkopt, resztę galaretki do lodówki schować do zastygnięcia, biszkopt też do lodówki na 2 godziny.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietan fixem, wyłożyć na galaretkę na biszkopcie, na śmietanie rozłożyć resztę pokrojonej na kawałki galaretki, schować do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak