Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Koperkowe kopytka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj serwuję śląskie kluski z dodatkiem koperku świeżego i pokrojone w formie kopytek. Kluski są bardzo smaczne i pulchne. Posmakowały domownikom i gościom.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
mąka ziemniaczana 180 gramów
sól 1 szczypta
woda zimna 60 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Koperkowe kopytka

Ziemniaki obrać i ugotować, po ugotowaniu odcedzić. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części. Z ciasta wyjąć 1/4 część ziemniaków, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i drobno poszatkowany koperek świeży. Dodać sól, wodę i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Z ciasta odrywać porcje i uformować nie za gruby wałek i kroić kluski pod skosem w formie kopytek. Tak przygotowane kopytka gotować w osolonej wodzie około 3-5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnie płomień ognia zmniejszyć, a kopytka od czasu do czasu delikatnie przemieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 12.06.2018 19:51
Zrobię takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak