Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony w rękawie w marynacie majerankowo-paprykowej z czosnkiem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
To prosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu z chlebem. Mięso wychodzi aromatyczne oraz dzięki pieczeniu w rękawie - bardzo mięciutkie.

Składniki:

Boczek:

boczek surowy 1.3 kilograma
czosnek 4 ząbki

Marynata:

olej 3 łyżki
majeranek 2 łyżki
sól 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w rękawie w marynacie majerankowo-paprykowej z czosnkiem

Składniki marynaty należy dokładnie wymieszać (powstanie gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio umyty i osuszony boczek. Na końcu mięso naszpikować czosnkiem (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powkładać małe kawałki czosnku). Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny.
Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 22:37
Pyszna rzecz do chleba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak