Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na wyjątkowy deser dla wszystkich wielbicieli słodkości. Przygotowałam delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i pachnące cynamonem ciasto marchewkowe z suszonymi owocami. Kubki smakowe dodatkowo rozpieszcza polewa z serka mascarpone oraz białej czekolady.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki główne:

  • marchewka

    400 gramów
  • mąka

    2 szklanki
  • olej

    1 szklanka
  • cukier

    1.3 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • rodzynki

    1 garść
  • morele suszone

    1 garść
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Polewa:

  • biała czekolada

    2 sztuki
  • serek mascarpone

    250 gramów

Dodatki:

  • żurawina

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

KROK 1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki i morele przelewamy wrzątkiem i siekamy na mniejsze kawałki.

KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski, suszone owoce oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 3. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut.

KROK 4. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy delikatnie ostygnie łączymy ja z serkiem mascarpone. Powstałą polewę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy kandyzowaną żurawiną i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Futka
RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem. * Użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

08.06.2018 00:03
Ciasto bardzo apetyczne i kuszące;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat