Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leszcz w zalewie octowej

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Leszcz w zalewie octowej to smaczna rybka, która na naszym stole zaskoczy gości swoim smakiem i kruchością. Leszcz jest rybą bardzo ościstą ale też bardzo smaczną, dlatego gdy mąż złapie zawsze trafia do zalewy octowej.

Składniki:

Składniki na zalewę

woda zimna 5 szklanek
ocet 10 % 1 szklanka
cukier 5 łyżek
ziele angielskie 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cebula 1 sztuka

Dodatkowo:

leszcz 1.7 kilograma
mąka 300 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 500 gramów
jajko 2 sztuki
olej do smażenia 1 litr

Porada

Rybkę możemy przygotować dwoma sposobami to znaczy; panierować tylko w mące albo drugi sposób panierować w mące w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

Przepis i sposób przygotowania na: Leszcz w zalewie octowej

Rybę skrobiemy z łuski i dokładnie oczyszczamy.

Oczyszczone leszcze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, duże kroimy w dzwonka a mniejsze zostawiamy w całości lub dzielimy na połówki. Leszcze doprawiamy solą i pieprzem wg uznania i odstawiamy na godzinkę, dwie w chłodne miejsce. Następnie ryby obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, a jeżeli ktoś lubi tak jak ja, to ryby po obtoczeniu w mące obtaczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej.
Smażymy je na złoty kolor z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Usmażone ryby układamy w wysokim naczyniu lub w dużym słoju i zalewamy ciepłą zalewą.

Przygotowanie zalewy:
Wodę z octem i pozostałymi składnikami zagotowujemy, gotujemy około 3-5 minut po czym wyłączamy i lekko przestudzamy. Po 2-3 dniach rybka jest gotowa do spożycia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 18:04
Dobra ryba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak