Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ,,Kawoszek''.

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Witajcie :) Lubicie ciasta o smaku kawy? Ja uwielbiam. I stwierdziłam, że zbyt rzadko je piekę. Ciasto w każdej swej warstwie ma kawę cappuccino, samej kawy cappuccino pić nie lubię (wolę czarną), ale w cieście uwielbiam. Biszkopt, krem, pianka i dekoracja z biszkopcików to idealne połączenie.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 4 sztuki
cukier 0.5 szklanki
mąka tortowa 0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 0.5 szklanki
cappuccino śmietankowe 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem:

mleko 500 mililitrów
masło lub margaryna 25 dag
budyń waniliowy 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
cappuccino śmietankowe 7 łyżek

Pianka:

śmietana kremowa 30% 330 mililitrów
cukier puder 4 łyżki
cappuccino śmietankowe 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda gorąca 5 łyżek

Dodatkowo:

biszkopty okrągłe 15 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Bita śmietana'' w 350 ml zimnego mleka. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ,,Kawoszek''.

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec wsypujemy kawę i dokładnie ucieramy. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty.

4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku był biszkopt i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 06.06.2018 14:13
Znakomite ciasto.
Babeczka35 06.06.2018 14:18
Dziękuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak