Ciasto ,,Kawoszek''.

Ciasto ,,Kawoszek''.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Witajcie :) Lubicie ciasta o smaku kawy? Ja uwielbiam. I stwierdziłam, że zbyt rzadko je piekę. Ciasto w każdej swej warstwie ma kawę cappuccino, samej kawy cappuccino pić nie lubię (wolę czarną), ale w cieście uwielbiam. Biszkopt, krem, pianka i dekoracja z biszkopcików to idealne połączenie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka tortowa

    0.5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0.5 szklanki
  • cappuccino śmietankowe

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Krem:

  • mleko

    500 mililitrów
  • masło lub margaryna

    25 dag
  • budyń waniliowy

    2 sztuki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cappuccino śmietankowe

    7 łyżek

Pianka:

  • śmietana kremowa 30%

    330 mililitrów
  • cukier puder

    4 łyżki
  • cappuccino śmietankowe

    5 łyżek
  • żelatyna

    2 łyżki
  • woda gorąca

    5 łyżek

Dodatkowo:

  • biszkopty okrągłe

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec wsypujemy kawę i dokładnie ucieramy. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty.

4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku był biszkopt i podajemy. Smacznego życzę.

Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Bita śmietana'' w 350 ml zimnego mleka. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

06.06.2018 14:13
Znakomite ciasto.

Babeczka35

06.06.2018 14:18
Dziękuję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat