Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Dzisiaj dodaję przepis na kluski śląskie z dodatkiem wody. Zamiast jajka dodajemy wodę, kluski są równie dobre i pulchne jak te z jajkiem. Kiedyś pomagałam na jakiejś imprezie i podpatrzyłam kucharkę. Od tego czasu zamiast jajka dodaję wodę.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
sól 1 szczypta
mąka ziemniaczana 180 gramów
woda zimna 60 mililitrów

Porada

Pamiętajmy o tym że kluski nie mogą się mocno gotować, bo wtedy nam się rozgotują, powierzchnia klusek nie będzie wtedy gładka, a "poszarpana".

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Etapy przygotowania

1

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, podzielić na 4 części.

Krok 1 - Kluski śląskie foto
2

Z ciasta wyjąć 1/4 część ziemniaków, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.

Krok 2 - Kluski śląskie foto
3

Dodać sól, wodę i dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Z ciasta odrywać porcje i formować kulki wielkości włoskiego orzecha lekko spłaszczając.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5

Kluski gotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię około 5 -8 minut na małym ogniu co jakiś czas lekko przemieszać.

Krok 5 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:49
dobre kluski.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak