Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z aronii i jabłek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aronia 2 kg
cukier 1,5 kg
środek zelujacy 3 opakowania
jabłka 1 (obrane i bez gniazd nasiennych)

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z aronii i jabłek

Aronie przebrać, opłukać. Jabłka zatrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Do dużego garnka włożyć aronie, jabłka i wsypać 1 kg cukru, podlać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu często mieszając do momentu aż owoce staną się lekko szkliste (ok. 30 minut). Pozostałe 1/2 kg cukru wymieszać ze środkiem żelujacym, dodać do owoców i cały czas mieszając zagotować. Całość gotować jeszcze 3-5 minut. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szybko zamknać i odstawić do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 08.09.2016 19:43
smaczny dżem
Wiesława1 31.03.2012 08:20
pycha
olkaaa 16.01.2012 07:44
takiego nie jadłam
anemon 28.04.2011 07:01
Bardzo lubię aronię, robię podobnie tylko bez środka żelującego. Trwa to oczywiście dłużej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak