Dżem z aronii i jabłek

Dżem z aronii i jabłek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • aronia

    2 kg
  • cukier

    1,5 kg
  • środek zelujacy

    3 opakowania
  • jabłka

    1 (obrane i bez gniazd nasiennych)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Aronie przebrać, opłukać. Jabłka zatrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Do dużego garnka włożyć aronie, jabłka i wsypać 1 kg cukru, podlać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu często mieszając do momentu aż owoce staną się lekko szkliste (ok. 30 minut). Pozostałe 1/2 kg cukru wymieszać ze środkiem żelujacym, dodać do owoców i cały czas mieszając zagotować. Całość gotować jeszcze 3-5 minut. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, szybko zamknać i odstawić do ostygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

08.09.2016 19:43
smaczny dżem

Wiesława1

31.03.2012 08:20
pycha

olkaaa

16.01.2012 07:44
takiego nie jadłam

anemon

28.04.2011 07:01
Bardzo lubię aronię, robię podobnie tylko bez środka żelującego. Trwa to oczywiście dłużej.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat