Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z kapusty białej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj polecam bardzo smaczną a za razem szybką surówkę z kapusty białej. Surówka znakomicie nadaje się do obiadu.

Składniki:

kapusta biała 0.5 sztuki
marchewki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 2 szczypty
ocet 10 % 3 łyżki
majonez 4 łyżki
śmietana 18-procentowa 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z kapusty białej

Kapustę białą obieramy z brzydkich liści, kroimy na ćwiartki i szatkujemy (możemy również zetrzeć na tarce). Kapustę oprószamy solą i zostawiamy na 20 minut, aby puściła soki. Odciskamy nadmiar soku a do kapusty ścieramy na tarce - duże oczka - obraną marchewkę, dodajemy obraną pokrojoną cebulę (lepszy jest por ale niestety mi brakło) oraz przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie dodajemy cukier i ocet dokładnie mieszamy aż składniki się połączą. Majonez mieszamy ze śmietaną (może być jogurt naturalny) dodajemy do sałatki i ponownie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:48
samo zdrowie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak